Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak üstelik, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, yavuz bir aromaya ve rabıtalı yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biröte uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en dikkat etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır yapışmak bâtınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bâtınilen bir puro ülkü nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet makul ve bâtınilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken farklı bir eş bu nem değerinin puroya efsus edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmedarımaişetimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bâtınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en dobra boy bos bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz vasati 6 ay içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı bâtınin muayyen bir zaman içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca zait hararet değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti yağdırmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en dobra alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.